A tűzhely fő célja a főzéshez és fűtéshez szükséges meleg víz melegítése. A szabadban kempingezéskor, ha az ételt és a vizet nem lehet alaposan felmelegíteni és felforralni, könnyen megbetegedhet és befolyásolhatja az utazást.
Egyes évszakokban nagy a hőmérsékletkülönbség a nappal és az éjszaka között, és a fűtés nagyon fontos. Kevés a szénalapú tüzelőanyag (fa, olaj, alkohol) is, amelyet nem égetünk eléggé, hogy a szén-monoxid mérgezzen, ezért nagyon fontos, hogyan válasszunk kályhát!
A kályháknak jelenleg négy fő típusa létezik: fatűzhely, szén/benzintűzhely, alkoholtűzhely, olajtűzhely és gáztűzhely.
A kiválasztás ajánlott sorrendje: gáztűzhely > olajtűzhely > egyéb (fatűzhely, alkoholtűzhely, petróleumtűzhely stb.)
Hogyan válasszunk kempingkályhát? Az Ön igényei és a használati környezet szerint.
- Gáztűzhely
- Alkoholtűzhely
- Olajtűzhely
- .Fakályha
- Kerozinkályha
Gáztűzhely típusa
A gáztűzhely a leggyakrabban használt. Háromféle gáztípus létezik.
- Split kályha
- Integrált kályha
- Kazettás kályha
Split Stove
Asplit gázkályhakicsi a mérete, nagy a tűzerője és magasak a biztonsági tényezői. A gázvezeték miatt a gáztartály felmelegedésének lehetősége kicsi. Ez a fajta tűzhely elválasztja az égőfejet a gáztartálytól. Ez az a tűzhely, amelyet mindenki gyakran lát a vadonban, és különböző ételek főzésére alkalmas.
Ez alkalmasabb a többszemélyes kempingezéshez, hogy megfeleljen a többszemélyes étrend főzési igényeinek.
Aelőnyeaz erős támasz és a jó stabilitás.
Ahátrányaaz, hogy terjedelmes, nehéz és kényelmetlen a szállítása
A gázpalack csatlakoztatásakor szorosan kell csatlakoztatni, a gázpalack használatakor pedig lapos helyre kell helyezni, különben a láng könnyen nagyra és kicsire változik, ha a csatlakozás nem jó, ami veszélyt okoz.
Integrált kályha
A beépített gáztűzhely közvetlen kapcsolatot jelent a kályhafej és a gázpalack között, cső nélkül, és viszonylag könnyű a súlya. A legtöbb integrált kályha súlya 60-200 g körül van.
Aelőnye, hogy könnyebb a súlya, kisebb a mérete és könnyen hordozható.
Ahátrányaa gyenge stabilitás és a gyenge szélállóság.
Kisebb létszámú, például 1-2 fős helyszínekre alkalmasabb; mivel a tűzhely feje kicsi, csak egy kis edényt lehet használni; használatakor figyelni kell a szél elleni védelemre. Ha mindig kimegy, akkor tartalékként is megvásárolhatja.
Magaslati használatra is létezik egy minden egyben gáztűzhely. Egyszerűen fogalmazva, ez egy csoda. Nagy magasságban, hideg környezetben gyorsan felforralja a vizet és megfőzi a tésztát. Főleg a fűtési sebességtől függ. nem kell megvenni, ha nem a magashegyi szabadban használják.
Kazettás kályha
A kazettás kályha kicsit nagy, így elsősorban az önjáró kirándulásra alkalmas. A kazettás tűzhely korábban megjelent, és sok étterem is használja, de vannak bizonyos biztonsági kockázatai, és az indukciós tűzhely fokozatosan felváltja.
A kazettás tűzhely belsejében lévő nyomásszabályozó szelep központi eleme egy rugó, de ennek a rugónak az élettartama a használat felhalmozódásával fokozatosan meghibásodik.
A kazettás tűzhely tehát elsősorban biztonságos, és vannak bizonyos rejtett veszélyei. Általában ajánlott egy híres márkát vásárolni, amely viszonylag biztonságos.
Alkoholtűzhely
Kisméretű, alacsony hőfokon főzhető ételekhez alkalmas, mint pl.: “vizet forralni, tésztát főzni, zabkását főzni és alacsony hőfokon sütni”. Az alkoholtűzhely általában nem az első választás, bár könnyű, sok korlátozással, és olcsó, Kiegészítésként használható.
Hogyan válasszunkAlkoholtűzhelyet?
Azalkoholtűzhely edényének egy vékony falú, jó hővezető képességű kis edényt ajánlunk.
Az alkoholhoz a legjobb, ha szilárd alkoholt választunk. Ha kidobják, a folyékony alkohol által keltett folyamtüzet nem könnyű eloltani. Ezért az alkoholtűzhelynek szilárd vagy folyékony alkoholt tartalmazó tűzhelyet kell választania.
Az alkoholtűzhely jellemzői: olcsó, könnyű és könnyen szállítható, de gyenge a szélállósága. Jobb, ha olyan kályhát vásárol, amely kevesebb helyet foglal és teljesen egymásra rakható.
AAlkoholtűzhely
Az alkoholtűzhely főzési sebessége a leglassabb, használjon kis tüzet hosszú ideig, és az alkoholtűzhely hője alacsony, ezért a fűtés a leglassabb.
Közeli kempingezőknek, rövid utazásokhoz, alacsony költségvetéssel és igényes környezethez.
Alkoholtűzhelyekkizárólag alacsonyabb tengerszint feletti magasságban használhatók.
Olajkályha
A benzin itt elsősorban a fehér benzinre vonatkozik. A fehér benzin illékony, szagtalan, és gyulladási pontja alacsony. Észak-Amerikában ez a legnépszerűbb tüzelőanyag a hegymászó kályhákhoz. Nagyobb hővel ég, mint a bután, és gyorsan megolvasztja a havat, vizet forral és ételt melegít.
A kerozinnal ellentétben a finomított fehér benzin vagy a gázosítóhoz használt fehér benzin önmagában is előmelegíthető. De benzint soha nem szabad kályhaüzemanyagként használni, még ólommenteset sem, hacsak nincs más választásunk. Csak a megfelelő tüzelőanyag használata nem fogja eltömíteni a kályha fúvókáit, nem lesz túlnyomásos, és nem bocsát ki mérgező füstöt.
Az olajkályhák két típusra oszthatók: integrált típusra és osztott típusra. Az integrált típus azt jelenti, hogy a tűzhelyfej és a gáztartály nincs elválasztva, az osztott típus pedig azt, hogy a tűzhelyfej és a gáztartály külön van választva.
Az olajkályha előnyei
Könnyebb a hosszú távú utazáshoz; könnyebben beszerezhető üzemanyag, például benzin, kerozin, gázolaj; nagy fűtési hatásfok.
Az olajkályha hátrányai
Megterhelő a használata, az olajkemencét használat előtt elő kell melegíteni, és az olajat elgázosítják; az olajkályha gondos karbantartást igényel, különben az égőfej eltömődik, ami nagyon alkalmatlan a kezdő felhasználók számára, és 3-4 égő után eltömődhet Élő.
Fakályha
A fakályha előnyei
A tűzrakás legprimitívebb, legegyszerűbb és legérzelmesebb módja. Sok tűzifa van a szabadban, így csak felkapod és elégeted, így pénzt takaríthatsz meg a tüzelőanyagon. A fatüzelésű kályhákat tűzifával vagy részecskefával, illetve faszénnel lehet tüzelni.
A fatűzhely hátrányai
A szándékosan égethető kályhák összecsukható kéményekkel vannak felszerelve, amelyek viszonylag nehezek, és önjárást igényelnek a szállításukhoz; a száraz fa felszedésének módszere esős vagy havas napokon nem használható, ezért részecskés tüzelőanyagot kell hozni.
Kerozinkályha
A kerozinkályhákat főként Japánban gyártják, és a legalapvetőbb konvekciós típusra, a konvekciós + hősugárzásos, reflektorral ellátott típusra és a levegőellátásos típusra osztják.
Az alap konvekciós kerozinkályhák nem használnak áramot, míg mások elemeket használnak, és néhányan áramot.
Hogyan válasszunk kerozinkályhát?
A kerozinkályha választásának fő oka, hogy sátorban is használható fűtésre. Ami a kinti főzést illeti, ez más kályhák esetében is így van. A sátorban való fűtésnél a fő szempont a kerozinszag nagysága. Ha 10 percig ég, akkor stabilan ég. Ezután a kerozinszag még szembetűnőbb, ezért nem szabad megvenni, különben nem fog tudni aludni.
A kerozinkályhának nincs szüksége kéményre. Legnagyobb előnye, hogy a sátorban is elhelyezhető a fűtéshez, és vizet is tud forralni a főzéshez. A kerozin teljesebben ég, mint a fa, így kevesebb szén-monoxidot termel. A zárt sátorban való fűtésnél azonban még mindig figyelni kell bizonyos szellőztetésre, különben hosszú ideig szén-monoxid-mérgezést okozhat. Ráadásul a japán kerozinkályháknak van egy olyan funkciója, hogy rezgés hatására automatikusan kialszik a láng.
Földrengés, ütközés, dömping és rúgás azonnal kikapcsolja a lángokat. A vibrációs oltóberendezés tisztán mechanikus, és nem függ az áramellátástól
A kerozinkályha fő problémája, hogy begyújtáskor és oltáskor erős kerozinszagot áraszt. Egy ideig tartó égés után a szag enyhébb lesz. A kerozin égése a benne lévő kanóctól függ, ezért a kanócot egy idő után ki kell cserélni.
Összefoglaló
Végezetül, amikor kempingkályhát választ, egy sor tényező, például az utazás típusa, az időtartam és a környezeti igények alapján válassza ki a megfelelő kempingkályhát! Kellemes kempingezést kívánunk!
Kapcsolódó cikkek
5 sátras kempingezési készség
Hogyan válasszunk fejlámpát?
Hogyan kapjunk tüzet a vadonban?